Strategijo naša mila, gdje si dosad ti nam bila

KopricO Strategiji razvoja javne uprave do 2020., dokumentu koji se upravo priprema u Ministarstvu uprave i koji bi uskoro trebao ugledati svjetlost dana, njezinom sadržaju i procesu nastanka piše prof. dr. sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Jedne su dnevne novine krajem veljače ove godine objavile da su u posjedu „tajnog dokumenta Ministarstva uprave“ pod nazivom Strategija razvoja javne uprave do 2020. godine. Je li doista riječ o problematičnom tajnom dokumentu i zaplotnjačkoj uroti koju istraživački novinari izloženi silnim opasnostima i životnim ugrozama, riskirajući život i egzistenciju, razotkrivaju te spašavaju javnost i građane od demona zle vlasti?

Dokument pod nazivom Strategija razvoja javne uprave 2014.-2020., prijedlog, pojavio se još početkom 2014. godine. Tada, a ni čitavu godinu dana iza toga, nije izazivao pažnju medija. Već je tada bio na međuministarskom usklađivanju. Prvi sam ga put vidio krajem veljače 2014. Ostao sam osupnut niskom kvalitetom dokumenta napisanog u Ministarstvu uprave. U manje-više neformalnom obliku poslao sam svoje mišljenje u Ministarstvo. Nešto od mojih primjedbi bilo je prihvaćeno te se krenulo u pripremu druge varijante prijedloga Strategije.

Ona je pripremljena u ranu jesen 2014., a u listopadu je upućena u postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Niz udruga među kojima su bili Institut za javnu upravu i GONG te neki sindikati, uputili su otvoreno pismo Vladi, Saboru i predsjedniku Republike, s upozorenjem da je tekst loš, način njegovog donošenja neprikladan, a dokument praktično neprovediv. Institut za javnu upravu te Katedra za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu uputili su primjedbe na prijedlog Strategije, a stigao je i određeni broj drugih primjedbi.

Dokument je raspravljen na Gospodarsko-socijalnom vijeću. Na sjednici toga tijela 17. studenoga 2014. na koju sam bio pozvan izložio sam niz kritika koje je GSV podržao. Ministarstvo uprave je pristalo na značajnu doradu Strategije.

Tek tada smo kao struka bili pozvani uključiti se u izradu Strategije, te u tom procesu, koji početkom ožujka 2015. još nije dovršen, i dalje sudjelujemo. Iz nepoznatog razloga, međutim, usred tog nedovršenog procesa, ponovno se tema Strategije našla na sjednici GSV-a, 23. veljače 2014. Ministar je izložio novu strukturu dokumenta i iznio osnovne ideje. Bio sam ponovno pozvan, dao sam pozitivno mišljenje o procesu pripreme dokumenta te o temeljnoj strukturi, s nizom prijedloga za daljnje poboljšanje. Praktično odmah nakon sjednice GSV-a pojavili su se medijski napisi o podršci GSV-a. Par dana nakon toga, nakon što su svi već znali da se dokument priprema i da još nije dovršen, mediji javljaju o „tajnom dokumentu i reformi uprave koja će trajati do 2020. godine“. Inače, 2020. je izabrana kao godina završetka sadašnjeg proračunskog razdoblja EU, ne iz nekih drugih razloga.

Što bi čovjek mogao naučiti iz ovoga? Prvo, politika pita struku tek ako bi joj inače nastala ozbiljna politička šteta. Da nismo uputili otvoreno pismo i medijski upozorili da je dokument koji se priprema u Ministarstvu uprave neprikladan, struka ne bi bila uključena. Ni sada nije uključena na pravi način, ali bar nije isključena. Drugo, neki mediji u borbi za tržište prelaze granice normalnog medijskog rada: označavaju nešto što je već godinu dana javno kao tajno, pripisuju tome kvalitetu dovršenosti, koju nema, a sebe prikazuju kao zaštitnike javnosti i javnog interesa. Možda bi se međutim, kao treće, moglo zaključiti da postoji povezanost medija i politike, i da mediji zapravo u nekoj mjeri sudjeluju u kakvim političkim kampanjama i manipuliraju javnošću? Tko zna.

Ima još jedna okolnost koju valja spomenuti: prethodna Strategija reforme državne uprave prestala je važiti 2011., jer je i bila donijeta za razdoblje 2008.-2011. Bila je donijeta pod utjecajem, da ne kažem pritiskom Europske unije, u tijeku pristupnih pregovora. Ova sada preduvjet je za povlačenje dijela sredstava iz fondova EU. Zato se poklapa s proračunskim razdobljem EU.

Na kraju, ima li šanse da se Strategija donese i provede? Ovisi o političkim prilikama, datumu održavanja sljedećih parlamentarnih izbora, njihovom ishodu i nizu drugih okolnosti. Teško je reći.

No, zašto Strategija nije bila ranije pripremljena? Gdje je bila? Zar ju donosimo samo radi EU? Zašto tek sada? Možda u traženju odgovora pomognu prigodni stihovi:

Oj, Strategijo!
Strategijo naša mila, gdje si dosad ti nam bila?
U ćoškiću, pri zidiću,
Odbačena, kao krpa stara,
Sada ištu, brzo, brzo,
Sve nam mijenjaj, daj nam para.

Skraćeni linka za ovaj tekst je: http://wp.me/p2R6LY-d4

O autoru: Prof. dr. sc. Ivan Koprić, redoviti profesor, predstojnik Katedre za upravnu znanost i predstojnik Studijskog centra za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te predsjednik Instituta za javnu upravu

O autoru vdulabic

Izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu // PhD, public administration and administrative law, associate professor, Faculty of Law, University of Zagreb
Ovaj unos je objavljen u Državna uprava, Javna uprava i označen sa , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na Strategijo naša mila, gdje si dosad ti nam bila

  1. Vlado Marković napisao:

    Oj reformo slatka,
    Cekam te kod jarka,
    Na monetarnom klizistu,
    Uhljeba iz mraka.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s