Napokon motivator državnih službenika – Izmjene Uredbe o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika

BajuttiPiše: Sadika Bajutti, struč. spec. adm. publ., upravna savjetnica za utvrđivanje poreza i doprinosa građana, zaposlena u Ministarstvu financija, Porezna uprava, Područni ured Središnja Hrvatska, Ispostava Sisak

Dana 9. rujna 2015., Ministarstvo uprave odaslalo je Uredu za zakonodavstvo, svim ministarstvima i sindikatima državnih službenika i namještenika Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika te zatražilo mišljenje.

Na svojoj 258. sjednici održanoj 1. listopada 2015. Vlada je donijela je Uredbu o izmjeni Uredbe o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika (NN, br. 77/07 i 142/11).

U Uredbi o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika, napokon članak 8. mijenja se i glasi:

„Državni službenik koji tijekom državne službe stekne viši stupanj obrazovanja može napredovati na radno mjesto za koje je kao uvjet propisan stupanj obrazovanja koji je naknadno stekao, ako na poslovima nižeg stupnja obrazovanja u državnim tijelima ima dvostruko više radnog iskustva od radnog iskustva propisanog kao uvjet za raspored na radno mjesto.“

Inače prema dosadašnjoj Uredbi koja je na snazi već četiri godine, državni službenici bili su onemogućeni da napreduju na više radno mjesto, bez obzira što su prije stjecanja višeg stupnja obrazovanja ostvarili dugogodišnje radno iskustvo u državnoj službi te i po nekoliko puta polagali državni stručni ispit.

Kako sam 23. kolovoza 2015. , u tekstu Druga strana medalje obrazovanja u državnoj službi, pisala o načinu i uvjetima napredovanja državnih službenika prema dosadašnjoj Uredbi te pokušala dočarati beznađe svih onih državnih službenika koji su obrazovanje uz rad financirali vlastitim sredstvima a njihov doprinos od strane sistema nije shvaćen i prepoznat, ne znam da li je ovo neka puka podudarnost ili je odaslana poruka našla svoj put i smisao. No, to u ovom trenutku nije ni važno. Važno je da ova izmjena Uredbe što prije stupi na snagu.

Predloženom izmjenom Uredbe o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika želi se državnom službeniku koji tijekom državne službe stekne viši stupanj obrazovanja omogućiti napredovanje na bilo koje radno mjesto u skladu sa stečenim stupnjem obrazovanja (ako se ocijeni da će poslove radnog mjesta kvalitetno obavljati), a ne samo na najniže radno mjesto u odgovarajućem stupnju obrazovanja (radno mjesto na koje se u državnim tijelima mogu rasporediti vježbenici).

Na ovaj način želi se motivirati državne službenike za daljnje stručno usavršavanje i stjecanje višeg stupnja obrazovanja, te nakon stjecanja višeg stupnja obrazovanja rasporediti na više radno mjesto, uvažavajući njihovo dotadašnje radno iskustvo u državnoj službi i ostvarene rezultate u radu. Od mogućnosti takvog napredovanja žele se isključiti državni službenici koji su u državnoj službi kraće vrijeme te se stoga za napredovanje predlaže propisivanje uvjeta radnog iskustva u državnoj službi („ako na poslovima nižeg stupnja obrazovanja u državnim tijelima imaju dvostruko više radnog iskustva od radnog iskustva propisanog kao uvjet za raspored na radno mjesto“).

Također, ocijenjeno je da državni službenici koji na poslovima nižeg stupnja obrazovanja u državnim tijelima imaju dvostruko više radnog iskustva od radnog iskustva propisanog kao uvjet za raspored na radno mjesto, ne trebaju obaviti stručno osposobljavanje niti ponovno polagati državni stručni ispit sada za viši stupanj obrazovanja a što su inače do sada bili u obavezi.

Interesantno je da se izmjene Uredbe predlažu u isto vrijeme kao i prethodne (2011), točnije neposredno pred Izbore, što nam daje za pravo da se pitamo zašto se moralo čekati duge četiri godine i zašto se nanesena nepravda određenom dijelu državnih službenika nije mogla ispraviti ranije.

No, kažu da za dobra djela nikad nije kasno, tako da svakako treba pohvaliti i od srca pozdraviti ove izmjene Uredbe o načinima i uvjetima napredovanja državnih službenika. Motivacija državnog službenika je vrlo važan faktor kako u njegovu osobnom razvoju i napretku ali i šire. Najkraće rečeno, motivirani ljudi pridonose boljem radu od nemotiviranih. Iskreno se nadam i vjerujem da izmjene Uredbe mogu polučiti samo pozitivne učinke i koristi obostrano tj. na državne službenike a dugoročno i na cijelo društvo jer samo stručni, motivirani i predani državni službenici mogu uspješno odgovoriti zahtjevima moderne državne službe u Republici Hrvatskoj.

Skraćeni link za ovaj tekst je: http://wp.me/p2R6LY-eb

O autoru vdulabic

Izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu // PhD, public administration and administrative law, associate professor, Faculty of Law, University of Zagreb
Ovaj unos je objavljen u Državna uprava i označen sa , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s