Kako učinkovitije suzbiti epidemiju?

Piše: dr. sc. Željka Burić

COVID-19 pokazuje svoju najružniju stranu. Mediji su prepuni vapaja medicinskog osoblja zbog situacije koja se događa. Sada. Ovdje. Nama. Donositelji odluka su utihnuli. Provedba odluka ne ide svojim tokom. Tome svjedočimo iz dana u dan brojeći novooboljele, one na respiratoru, a ponajviše umrle. Suosjećamo sa obiteljima svih koji su nekog izgubili. Hodamo trgovačkim centrom, a oko nas prolaze ljudi koji ne poštuju propisane mjere. Gledamo sredstva javnog gradskog prijevoza u kojima se nađe netko „tko je pametniji od svih drugih“. A brojke neumoljivo rastu. Krik medicinskog osoblja nitko ne čuje. A on se događa. Sada. Ovdje.


Imamo cjepivo. Građani sami odlučuju hoće li ga primiti ili ne. Čak da i tu slobodu izbora uzmemo kao takvu, kao osobni izbor svakog pojedinca, nešto što nikako ne možemo gledati kao osobni izbor jest poštivanje propisanih mjera za sprječavanje širenja i prenošenja zarazne bolesti. A COVID-19 je zarazna bolest. U svom sadašnjem obliku u kojem se širi gotovo nošen vjetrom koliko ga već prema statistikama ima među građanstvom – izuzetno zarazna bolest. Može li se tome stati na kraj? Može li se što napraviti da se spriječi taj prijenos bolesti među ljudima?


Jedno od možebitnih rješenja nalazimo u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske. Koliko je to zapravo rješenje nastoji se preispitati u ovom kratkom tekstu. Naime, Kazneni zakon Republike Hrvatske u glavi XIX. u kojoj su propisana kaznena djela protiv zdravlja ljudi, u članku 180 propisuje kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti. Za ovu temu su važna prva tri stavka navedenog članka pa će oni biti i prikazani. Četvrti stavak se odnosi na spolno prenosive bolesti, a budući da (koliko je to za sada poznato) COVID-19 to nije, četvrti stavak neće biti razmatran. Tako je Kaznenim zakonom propisano da „Tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti među ljudima, odnosno za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti životinja od kojih mogu oboljeti i ljudi, pa zbog toga dođe do opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima ili prenošenja zarazne bolesti sa životinja na ljude, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Tko ne pridržavajući se mjera zaštite drugoga zarazi opasnom zaraznom bolešću, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.“ Treći stavak predviđa nehajno počinjenje spomenutog kaznenog djela te kažnjavanje kaznom zatvora do jedne godine.

Pogledamo li navedeni opis kaznenog djela, možemo zaključiti da je ovaj opis zapravo opis naše svakodnevice. Naime, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za javno zdravstvo već dugi niz mjeseci, sve od pojave epidemije donose odluke, mjere i preporuke kako bi se hrvatski građani zaštitili od prenošenja virusa s jednog pojedinca na drugog. S jedne strane, činjenica je da Stožer civilne zaštite nije državno tijelo kako to predviđa Kazneni zakon. Prema Zakonu o civilnoj zaštiti, članku 22, osniva ga i imenuje rješenjem, na prijedlog ministra Vlada Republike Hrvatske. Načelnik Stožera civilne zaštite je ministar unutarnjih poslova. Sve odluke koje je radi zaštite zdravlja hrvatskih građana zbog epidemije virusa SARS-CoV2 donio Stožer civilne zaštite objavljene su u službenom glasniku Republike Hrvatske. Ostaje upitno možemo li Stožer civilne zaštite smatrati „državnim tijelom“ u smislu odredbe članka 180 Kaznenog zakona. S druge strane, postoje primjeri iz prakse koji pokazuju da je odredba članka 180 Kaznenog zakona provedena u praksi. Jedan od njih je slučaj o kojem je izvijestila Policijska uprava zadarska. Naime, tijekom prosinca prošle godine, u vrijeme kad je obustavljeno održavanje svadbenih svečanosti Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, ta je Uprava podnijela kaznenu prijavu protiv počinitelja koji je organizirao svadbenu svečanost u obiteljskoj kući u okolici Zadra. Organizacijom svadbene svečanosti, kako je to objavljeno na internetskim stranicama, vlasnik kuće prekršio je mjere i doveo u opasnost da se zarazna bolest proširi među ljudima.


Pitanja je puno. Odgovora jako malo. Može li donošenje odluka u okviru nekog državnog tijela (prema Zakonu o sustavu državne uprave te Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, tijela državne uprave su ministarstva i državne upravne organizacije) omogućiti i kazneni progon onih koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera? Da li su odluke donesene u okviru Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te objavljene u Narodnim novinama dovoljan temelj za progon? Ako su dovoljan temelj – što nas još priječi da to javno obznanimo i kažnjavamo neprovedbu mjera? Trebaju li upravo tijela državne uprave biti ona koja će provoditi mjere u punom smislu te riječi te biti primjer? Da li znak nužnosti nošenja maske i pridržavanja mjera na ulazu u bilo koji objekt ili prijevozno sredstvo tu stoji samo da bi ispunili formu ili je ipak moguće dobiti i sadržaj? Tko je taj tko provjerava pridržavanje mjera?

Autorica ovog teksta tek je nekim naznakama nastojala otvoriti pitanja. No njih je previše, pa će ona biti pojašnjena u stručnom članku koji je u nastajanju. Uvjerenja sam da bi donošenje mjera u okviru tijela državne uprave dalo puni legitimitet tim mjerama, a samim time i omogućilo učinkovitiju provedbu

O autorici: dr. sc. Željka Burić – http://www.zeljkaburic.com.hr/index.php/O_MENI.html

O autoru vdulabic

Izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izvanredni profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu // PhD, public administration and administrative law, associate professor, Faculty of Law, University of Zagreb
Ovaj unos je objavljen u Javna uprava. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s