O blogu

administratio-publicaBlog Administratio publica pokrenut s ciljem afirmiranja tema o javnoj upravi. Pokušat će pratiti stanje javne uprave i kritički analizirati pojave koje se uz nju vežu. Na njemu će se pisati o svemu pomalo, a najviše o javnim stvarima. Prije svega, o javnoj upravi i svime što je s njom povezano. U Hrvatskoj, a onda vjerojatno i šire. Time se profesionalno bavim i poučavam studente na Pravnom fakultetu u Zagrebu, pa vjerujem da o tome mogu nešto i napisati, a da nije isključivo u formi znanstvenog odnosno stručnog rada koji čita manji krug ljudi. I, naravno, studenti koji to moraju u sklopu svojih studentskih obaveza.

Stječem dojam da je javna uprava vrlo slična nogometu. Izgleda da o njoj, jednako kao i o nogometu, svi sve znaju, a zapravo je vrlo malo onih koji je zaista razumiju. Njezinu ulogu u suvremenom društvu, suvremene tendencije razvoja i prijeko potrebne reforme i modernizaciju. Puno je predrasuda i stereotipa o javnoj upravi. To je jedan od glavnih razloga zašto je nastao ovaj blog. Pisati o javnoj upravi jednostavnim jezikom, ali na temelju znanstvenih spoznaja osnovni je cilj i svrha njegovog nastanka. Temama će se pristupati kritički i informirano. Nadam se da će pored mene tekstove objavljivati i moje kolegice i kolege znanstvenici, ali i svi oni koji su zainteresirani i koji o javnoj upravi imaju što korisno za reći. Zato ovaj blog, u određenom smislu, smatram i zajedničkim pothvatom onih koje zanimaju teme posvećene javnoj upravi.

Nadam se da će tekstovi koji budu objavljeni biti zanimljivi čitateljima i da će poneki od njih stimulirati argumentirane komentare i raspravu. Ako se o javnoj upravi bude kritično i stručno pisalo i raspravljalo, ovaj blog će ispuniti svoju svrhu.

Srdačan pozdrav i ugodno čitanje,

Vedran Đulabić

VD-hrtBlog uređuje i većinu objavljenih tekstova piše prof. dr. sc. Vedran Đulabić. Uz tekstove gostujućih autora objavljeni su njihovi podaci. Napominjem da tvrdnje i stavovi koje gostujući autori iznose u svojim tekstovima ne moraju nužno biti i moje tvrdnje i stavovi. Vrijedi i obrnuto, naravno. Za sve komentare, prijedloge i kritike molim javite se na vedran.dulabic@pravo.hr

Možete me pratiti i Twitteru (@vdulabic), a u desnoj koloni bloga su najnovije objave s mog Twitter profila.

Jedan odgovor na O blogu

  1. Povratni ping: Godine politizacije i aljkavosti | STav

Komentiraj